Sunday, November 23, 2014

RESEPI KUIH LOMPANG

Kuih Lompang



Bahan-bahan

1 1/2 cawan tepung beras
1 sudu besar tepung ubi kayu
1 sudu kecil air kapur
1/2 cawan gula merah
1/2 cawan gula pasir
2 cawan air (boleh ganti 1 cawan air putih + 1 cawan air kelapa)
3 helai daun pandan


Hiasan di atas lompang :

Kelapa parut yang putih
secubit garam halus
1 helai daun pandan gaul rata kelapa parut dan garam, kukus bersama daun pandan sekejap

Cara masak :

1. Satukan gula merah, gula pasir serta 1 cawan air. Masak bersama daun pandan hingga gula larut.Tapis dan sejukkan.
2. Satukan tepung beras, tepung ubi kayu, air kapur dan 1 cawan air. Gaul sebati. Masukkan air gula yang disejukkan tadi dan kacau lagi hingga sebati semuanya.
3. Panaskan periuk kukusan. Sendukkan bancuhan ke dalam acuan lompang dan kukus selama 10 minit atau pun sehingga masak.
4. Angkat kuih lompang yang telah masak dan rendam separuh tenggelam dalam air biasa. Tujuannya supaya cepat sejuk dan mudah mengeluarkan lompang dari acuan.
5. Keluarkan lompang dari acuan dengan menggunakan hujung sudu secara berhati-hati. Letakkan kelapa parut di atasnya.

credit to : jendeladapursurianti.blogspot.com

No comments:

Post a Comment